Този малко известен но показателен факт говори, че японците най-вероятно са искрени в обещанията си, а те са, че до средата на века марката няма да предлага автомобили, задвижвани от двигател с вътрешно горене.

Шефът по развойната дейност на японската компания, Сейго Кузумаки смята, че стандартите за ограничаване на вредните емисии ще стават все по-строги и ще принудят големите концерни да инвестират все повече в разработката на електромобили. В крайна сметка това ще убие ДВГ.

"Очакваме позволените емисии на въглероден двуокис през 2050 г. да бъдат намалени с 90% в сравнение със сегашните изисквания", разказва Кузумаки пред Autocar, цитиран от факти.бг.

"За да покриват новите стандарти за екологичност, производителите ще трябва да се откажат от обикновените бензинови и дизелови двигатели и да ги заменят с хибридни силови установки", твърди японецът.

Toyota ще пусне първия си изцяло електрически модел до края на десетилетието, става ясно още от интервюто на Сейго Кузумаки. Електромобилът ще черпи енергия от йон-литиеви батерии и ще може да изминава 300 мили (483 км) с едно зареждане.

През 2020 г. пък японците ще пуснат в производство твърдотелни батерии, които се смятат за революционно нововъведение за електромобилите заради много по-добрите си експлоатационни характеристики и малки размери. По думите на Кузумаки Toyota притежава повече патенти за тази технология от всеки друг конкурент на пазара.