Lancia се ражда през 1906 година и е наречена на името на своя създател - предприемачът и състезателен пилот на Fiat - Винченцо Ланча. Макар компанията да има много добри автомобили до средата на века, то златният й период започва в края на 60-те и продължава до началото на 90-те години.

За този период се раждат култовите Lancia Stratos, Lancia Beta Coupé, Lancia Gamma Coupé, Lancia Montecarlo, Lancia Delta Integrale и Lancia Fulvia Sport.

В своя пик, Lancia е лидер в рали шампионатите, произвежда камиони, автобуси и дори военно оборудване. Шумът на нейните V4 и V6 двигатели се превръща в любимата "песен" за мнозина, а динамичността на моделите на марката направо изпреварва времето си. Същото може да се каже и за дизайна.

Постепенно обаче компанията започва да запада, а колите й да губят своята "душа". Новият дизайнерски език, показан в края на 90-те и началото на този век не успява да впечатли никого - доста дори го намират за грозен.

Днес бъдещето на Lancia е много несигурно - според едни марката е на доизживяване и това десетилетие ще бъде последното в историята й. Други изтъкват, че Fiat може би има план за спасяване на бранда и ако успее да подобри финансовата си ситуация, то възраждането на Lancia е сигурно.

Каквото и да стане, ние ви предлагаме да се насладите на красотата на култовите модели на Lancia, които сме ви събрали в галерията по-долу.

Вижте снимките >> >> >>