Бронираното Renault Espace на френския президент Еманюел Макрон не бива да се кара с повече от 80 км/ч, тъй като в противен случай не може да спре заради високото си тегло. Това ограничава използването на автомобила само в градски условия, разкрива Le Parisien, цитиран от факти.бг.

Висшите държавни лица и президентът на Франция по традиция се возят на коли местно производство. Нещо повече - Елисейският дворец се смята за последната цитадела на луксозното френско автомобилостроене.

Службата за защита (Service da la Protection, SDLP), която се грижи за сигурността на президента, избира модели на Renault или PSA (Peugeot-Citroën) от имиджови съображения. За разлика от германските производители на луксозни автомобили обаче, френските компании не произвеждат заводски бронирани коли.

Това означава, че доставеното от Renault или PSA возило тепърва трябва да се праща на специализирана компания за брониране. Процедурата отнема време и огромни средства (почти €300 000), но не това е най-притеснителното.

Увеличеното от бронята тегло на автомобила изисква допълнителни модификации по шасито, окачването и спирачната система, каквито изглежда са спестени на президентското Renault Espace. Le Parisien припомня случай от януари, когато блиндирана кола на SDLP, превозваща заплашван с убийство служител на хумористичното издание Charlie Ebdo, се преобръща по таван след по-рязка маневра в Париж.