От началото на тази седмица в София започна работа нова услуга, която позволява на всеки с валидна шофьорска книжка (включително и чужденци) и поне година стаж зад волана да наеме електромобил VW e-up! през мобилно приложение и да го използва срещу определена такса, съобщават от в. "Капитал" и Mobile Bulgaria.

Системата се казва Spark и е дело на смесено литовско-българско предприятие.

Приложението показва къде има автомобили, които са разположени на ключови места в центъра на София, а наемането и освобождаването им става в синя/зелена зона (там се паркира безплатно) и на специално обособени места. В началото с налични 25 автомобила, а до 6 месеца броят им трябва да достигне 50. Според изявление за “Капитал” компанията има до няколко години автомобилите да се увеличат до 300.

Чрез приложението потребителите могат да видят кои автомобили са свободни и след това с него ги резервират безплатно за период от 15 минути. Наемът на електромобил през Spark може да варира от няколко минути до няколко дни.

Цената се определя на минута, а първите 12 са включени в първоначалната такса от 3,48 лв. Всяка следваща минута се таксува по 0,29 лв., а цената за наем на електромобил за 24 часа е фиксирана на 57 лв.

Според компанията услугата ще струва до 30% по-евтино от такси, особено при по-дълго ползване. В допълнение условията на Spark са по-добри от тези услугите за наем на коли, защото таксата от 57 лв. включва и безплатно зареждане във всички 34 станции на “Елдрайв” в София. Максималният пробег на VW e-up! с едно зареждане е около 160 километра.