С него ще се облагат електромобили с тегло над 2.5 тона, което означава, че ще засегне предимно собственици на Model S и Model X, съобщава Verdens Gang, цитиран от факти.бг.

Детайли за новия данък все още не се знаят, но по неофициална информация за най-леката версия на Model S 75D ще се плащат около 7 000 норвежки крони (€747), а за топ версията P100D и Model X - 70 000 (€74 700). Най-евтината Tesla Model 3 ще избегне данъчната секира, тъй като тежи под 2 тона.

"Данък Tesla" веднага предизвика недоволството на норвежката автомобилна федерация (NAF), според която въвеждането му ще попречи на осъществяването на програмата за намаляване на вредните емисии до 2025 г. От организацията се опасяват също, че покупката на електромобил ще стане неизгодна.

През юни 2016 г. Dagens Næringsliv обяви, че норвежките власти смятат да забранят автомобилите с ДВГ до 2025-а. През август тази година делът на електромобилите и плъгин хибридите в страната достигна 35%. Tesla Model X и Model S се подреждат на осмо и петнайсето място в класацията на най-продаваните автомобили в Норвегия.