Сензационното предложение беше направено от експерта на компанията Energi Mine Рахим Омар. По мнението на специалиста, през следващите 25 години човечеството ще е длъжно да приеме закон, забраняващ управлението на моторни превозни средства от хора, предава факти.бг.

Така управлението на автомобилите ще трябва да бъде поверено на т.нар. изкуствен интелект. Експертът, цитиран от таблоида Mirror, иска от правителството на Великобритания да се заеме час по-скоро с темата и да прокарат такъв законопроект колкото е възможно по-бързо.

Омар смята, че когато това стане ще бъдат спасени стотици човешки животи, защото, както се изразява експертът от Energi Mine, автономните коли са безпристрастни и много по-точни във взимането на решения.

Според други британски специалисти, приемането на подобен закон неминуемо ще е свързан с друга скандална инициатива - забраната за използване на бензинови и дизелови двигатели на територията на Европа до 2040 година.

По-рано през годината и други известни личности в областта на изкуствения интелект, сред които професор Тоби Уолш и Илон Мъск, се обявиха за забрана на хората да управляват автомобили.