Изпитанията ще се провеждат съвместно с компанията за автомобилни компоненти ZF, стана ясно на форума GTC Europe, който се провежда тази седмица в Мюнхен.

Първоначално, Deutsche Post DHL ще пусне в пробна експлоатация 300 автомобила, а през 2019 г. планира да разшири парка си от автономни коли до 3000 броя. Това ще бъдат електромобили със система за самоуправление ZF ProAI, изградена на базата на платформа Nvidia Drive PX, предава technews.bg.

В момента DPDHL разполага с 3000 електрически микробуса StreetScooter, които ще бъдат оборудвани с многобройни датчици от ZF, вкл. камери, лидари и радари, доставящи данни за системата ZF ProAI. Прототипът на подобен автомобил, показан на GTC Europe, е оборудван с шест камери, един радар и два лидара. Обработвайки данните с помощта на изкуствен интелект, автономната кола може да възприема околния свят, да планира безопасен маршрут, да се движи сама по него и да паркира.

Очаква се технологиите за автономно управление да осигурят по-точни и по-надеждни доставки на пощенските пратки, като същевременно намалят разходите. Доставката на пратките от централната база до крайните пунктове се счита за най-сложния и скъп аспект в куриерската дейност.

Междувременно, Nvidia обяви компютърната платформа Pegasus с технология за изкуствен интелект, предназначена за използване в самоуправляемите автомобили. Новата система разширява възможностите на Drive PX и увеличава 10 пъти производителността – до 320 трлн. операции в секунда.

Nvidia Drive PX Pegasus ще позволи създаване на нов клас транспортни средства, които могат да работят без шофьор. Това ще бъдат напълно автономни коли, без волан, педали и огледала, с интериор на дом или офис. Подобни машини ще се отзовават на повикване, като ще обслужват безпроблемно възрастни и хора с ограничения.

Платформата стъпва на четири високопроизводителни процесора за изкуствен интелект – два с графични ядра на база Volta и два от ново поколение, предназначени за ускоряване на задачи, свързани с машинно обучение и компютърно зрение.

Сегашната платформа Nvidia Drive PX се използва от 225 компании, 10% от които разработват напълно автономни роботизирани таксита на база графични процесори Nvidia Cuda. Компанията определя новата система Pegasus като първия в света компютър с изкуствен интелекет, предназначен за напълно безпилотни автомобили-таксита.