Автомобилите са оборудвани с миномети, зенитни установки и едрокалибрени картечници.

Според командването на армията високопроходимите автомобили ще повишат боеспособността на разузнавателно-диверсионни групи във въоръжени конфликти далеч от основните сили в тила на врага, съобщава Rambler, цитиран от факти.бг.

Специалните десантни "уазки" могат да превозват картечници с голям калибър, автоматични гранатомети, противотанкови управляеми ракетни комплекси и обикновено стрелково въоръжение. Пикапите имат подсилено окачване и защита против осколки.

Вижте как изглеждат бойните УАЗ-ки >> >> >>


Подобно на стандартния УАЗ Cargo, машините за Спецназ са оборудвани с 2.7-литров бензинов двигател с мощност 128 к.с., съчетан с петстепенна механична скоростна кутия. За разлика от цивилните си събратя обаче десантните пикапи могат да превозват не 725 кг, а един тон.

Това означава, че в легена на пикапа могат да бъдат монтирани не само едрокалибрена картечница "Корд", а и 30-милиметрови автоматични гранатомети "Пламя", противотанкови управляеми ракети и 120-милиметрови миномети. Специалните "уазки" са избрани заради ниската си цена, непретенциозната конструкция и високата проходимост.