Румънската автомобилна компания Dacia оглавява ранглистата "Топ 100 компании в Югоизточна Европа" за 2016 г. според приходите и нетната печалба, която по традиция изработва регионалният портал CEENews, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Веднага след Dacia следват четири петролни компании - словенската "Petrol", румънските "OMV Petrom Marketing", "OMV Petrom" и българската "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургасс".

Сред първите 10 в списъка са и "Kaufland Romania", "Електростопанство Сърбия" /ЕПС/, хърватската петролна компания INA и румънските "Rompetrol Rafinare" и "Rompetrol Downstream S.A.".

Между стоте най-добри компании се класира и македонската "Johnson Matthey", която е на 17 място и се е придвижила със 7 места нагоре в сравнение с предишната класация.

Авторите на анализа посочват, че политическите кризи в някои страни, преди всичко в Македония, са допринесли за намаляване на доверието на инвеститорите, а изборите в Румъния, Сърбия, Хърватия, Македония и Черна гора са поставили под въпрос спазването на фискалната дисциплина и са забавили напредъка в структурните реформи в страните от Западните Балкани.