Инициативата е свързана с големия брой на жертви от пътни злополуки. За жалост, България е една от страните в ЕС с най-много трагични инциденти, като за миналата година 708 души са загубили живота си в следствие на катастрофи.

Ежедневно 70 души губят живота си при пътни инциденти в Европа. Двама от тях са в България. Други 370 души са с някакви увреждания при злополуки в Европа. Нека в този ден да обединим усилията си бъдем по-толерантни, по-внимателни, по-отговорни, да спазваме правилата за движение по пътищата и всеки с поведението си да допринесе към общата цел – един ден без жертви при пътно-транспортни произшествия“, заяви шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски, цитиран от СБА.

Целта на Европейския ден без жертви на пътя е да бъдат намалени тези бройки.

В инициативата се включиха и рали състезателите Павел Жеков и Васил Жеков, които имат много опит и знаят всички тънкости в шофирането. Те дадоха ценни съвети за овладяване на автомобил дори при най-неблагоприятната ситуация.

Вижте съветите за по-сигурно шофиране >> >> >>


Павел и Васил Жекови имат школа за майсторско шофиране, в която водят курс за „Безопасно шофиране”. Там курсистите се учат на тънкостите при управление на автомобила в градска и извънградска среда, лоши атмосферни условия – сняг, дъжд, лед, както и при всякакъв вид настилки – асфалт, пръст, пясък.

От Академията за майсторско и безопасно шофиране допълват, че има голяма разлика в методите за управление на колата в зависимост от това дали тя е с предно, задно или 4х4 предаване.

За безопасността са важни правилната позиция на тялото, работа на ръцете с волана, правилното подаване на газ, така че да се избегне загубата на сцепление и др.

СНИМКИ >> >> >>