Mercedes, BMW и Volkswagen скоро може да изгубят конкуренцията с автомобилните производители от САЩ и Китай, които заложиха на електромобилите и пълния отказ от ДВГ, предава Kaldata.

През изминалата 2016 година BMW, Mercedes и Volkswagen постигнаха доход $552 милиарда и чиста печалба $30 милиарда от продажбата на автомобили с бензинови и дизелови двигатели. ДВГ засега се търсят и продават и Германия не иска да създава криза, понеже 14% от БВП на страната е от автомобилната промишленост.

Бившият ръководител на Opel Карл-Томас Нойман счита, че основната причина за задаването на криза в германското автомобилостроене е Tesla.

Преди Tesla всички считаха електрическите автомобили за нещо, което може да се срещне единствено в ирационалните твърдения на калифорнийския съвет по екология. Но сега все повече държави искат забраната на транспортните средства с изкопаемо гориво. Дори и Китай, чиято екологична култура не е на най-високо ниво, поставя все по-високи изисквания към обикновените автомобили“, споделя Карл-Томас Нойман.

BMW създаде отдел за разработване и производство на електромобили, но продажбите на новите модели i3 и i8 разочароваха инвеститорите. Volkswagen обеща 50 модела електромобила към 2025 година. Но едва ли тези гиганти ще издържат конкуренцията на новите електромобили.