Цифровите валути вече са нещо обикновено и за руския пазар. С биткойни могат да се купят хамбургери в една от големите руски търговски мрежи, а сега започна предлагането и на руски автомобили чрез криптовалута.

Засега това са екзотичните биокиоини на веригата LavkaLavka. Автозаводът току що обяви, че е част от проекта BioCoin и е готов да продава автомобилите си за биокойни. Това се случи 12 часа преди приключването на тестовите продажби в рамките на тестовото първично предлагане на валутата BioCoin. Самото ICO е планирано за месец октомври, предава Kaldata.

Според описанието, BioCoin е международна блокчейн платформа за лоялност и криптовалута (BIO). Целта на новата платформа е обединяване на социално отговорния бизнес от целия свят, който със своята дейност поддържа семейните ферми, органичните стопанства, всичко което има отношение към устойчивото развитие на планетата според принципите на зелената икономика. В момента в ежедневен оборот са дадени 20 милиона биокойна.

Засега УАЗ само изучава и тества новата технология.

Основателят на LavkaLavka Борис Акимов разясни, че не става дума само за продажбите на автомобили. Обсъжда се възможността за използването на биокойните в сервизите и при закупуване на автомобилите от ритейлърите. Биокойни могат да използват и всички клиенти на LavkaLavka, които имат електронни портфейли. LavkaLavka ще дава отстъпка в размер 5-15% на всички, които използват BioCoin.

Засега криптовалутите в Русия са в правен вакуум. Безпрецедентната свобода дава възможност на всеки да си прави собствена цифрова валута и да я предлага на пазара. Но тази есен се очаква да бъде разгледан законопроект за приравняване на криптовалутата към цифровите активи на юридическите лица.