Volkswagen съобщи, че оперативната печалба на групата е нараснала над два пъти през второто тримесечие, подпомогната от орязване на разходите и носещите по-голяма печалба нови модели при едноименната марка автомобили, предаде Ройтерс.

Печалбата преди лихви и данъци е скочила до 4,55 милиарда евро (5,34 милиарда долара) спрямо 1,90 милиарда евро предходната година, отчете днес Volkswagen. Очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, бяха за равнище от 4,49 милиарда евро.

Печалбата след данъци за полугодието се е увеличила до 6,6 милиарда евро спрямо 3,6 милиарда евро миналата година, когато компанията имаше разходи свързани с дизеловия скандал, възлизащи на 2 милиарда евро.

Главният финансов директор Франк Витер, цитиран от Асошиейтед прес, заяви, че резултатите са подкрепени от увеличените продажби "преди всичко в Европа, но също в Северна и Южна Америка, което е особено насърчаващо".

Печалбата за полугодието при едноименните автомобили се е удвоила до 1,8 милиарда евро, уточни компанията, благодарение на намаляване на разходите и по-големите обеми на продажбите.

Печалбата на Audi е останала без промяна за шестте месеца - 2,7 милиарда евро. Спадът на продажбите е компенсиран от контрола върху разходите и благоприятния валутен курс.

Skoda отчита увеличение на оперативната си печалба с 25 процента, подкрепена от новата версия на Kodiaq.

Компанията е изгубила пазарен дял в Западна Европа. Там продажбите са се увеличили с 1,5 процента до 1,68 милиона автомобила, но този растеж е по-бавен спрямо целия пазар, достигащ темп от 3,6 на сто.

Пазарният дял е спаднал от 22,1 процента на 21,6 процента.