Новото поколение впечатлява с изключително много иновационни технологии, сред които автопилот, работещ и в задръствания, необичайно окачване, повдигащо каросерията точно преди предполагаем удар, система за самостоятелно паркиране, функция за масаж на краката на пасажерите, както и с интериорен дизайн, неприличащ на никой друг от семейството на Audi, предава факти.бг.

Вижте как изглежда новото Audi A8 >> >> >>



Габаритната дължина на новото Audi A8 е 5 172 мм, а при удължената L-версия - 5 302 мм. Широчината на автомобила е 1 945 мм, а височината - 1 473 мм. Междуосието е 2 998 мм, а при удължената база - 3 128 мм. Така, спрямо предшественика, новият седан е по-дълъг с 37 мм, по-тесен с 4 мм и по-висок с 13 мм. Разстоянието между предната и задна оси е нараснало с 6 мм.

Външността на автомобила е изпълнена в новата стилистика на марката. Моделът използва матрични лазерни фарове и задни светлини с органични диоди. Салонът пък впечатлява с централната си конзола, която е с два дисплея и минимално количество механични бутони. Горният екран е с размер 10.1 инча, а този под него е 8.6-инчов. Всички сензорни бутони имат т.нар. тактилен отклик.

За да отключите автомобила и да го приведете в действие не е необходим ключ. Тези действия могат да се извършват и през мобилния телефон, използвайки NFC модула му. Освен с функции за масаж на седалките и на ходилата, задните пасажери могат да разчитат и на подгрев в подлакътниците, както и на вентилирани кресла. Мултимедията пък е 50 пъти по-бърза от досегашната.

Управлението на мултимедийния комплекс се осъществява и от сваляем пулт с 5.7-инчов екран и алуминиев корпус. Екранът му също е OLED с резолюция FullHD. Освен това в средния подлакътник между предните седалки е интегриран 10.1-инчов Android таблет, който свързан с ММI има достъп до интернет през Wi-Fi. Последният може да се свали и да се използва и извън автомобила.

В задната част на салона е интегриран специален датчик, който в случай, че температурата се повиши автоматично изменя настройките на климатичната инсталация. Флагманският седан разполага и със система за йонизиране на въздуха, както и с вграден ароматизатор. Аудиоуредбата е Bang & Olufsen и разполага с 23 високоговорителя, а навигацията е самообучаема.

Автопилотът работи до скорост от 60 км/ч, като върти волана, спира и ускорява, като е с възможност за екстремно спиране в случай, че друга кола се вклини отпред. Специална камера в салона следи за състоянието на водача и в случай, че започне да заспива включва звуков сигнал за разбуждане. Ако не последва реакция от страна на водача, то автомобила автоматично и плавно се привежда в покой.

Самостоятелното паркиране може да се извършва без водачът да е в автомобила, като системата се активира и управлява посредством приложение в смартфона. Първоначално А8 ще се предлага с бензинови и дизелови шестцилиндрови мотори с обем от три литра и мощност 286 и 340 конски сили, съответно. Впоследствие ще се появят четирилитрови осмаци с мощност 435 к.с. (дизел) и 460 к.с. (бензин).

По-късно се предвижда W-образен дванайсетцилиндров двигател с мощност 585 коня, както и хибридна версия mild hybrid (MHEV) с мощност 449 конски сили и с 48-волтова електрическа система. Хибридът ще се движи само на ток до 135 км/ч и ще изминава без дозареждане 50 километра. Продажбите на новата А8-ца започват от есента на тази година от 90 600 евро. Базовата цена на L-версията ще е 94 100 евро.