527 хиляди автомобила е продала Toyota на пазара в Европа през първата половина на 2017 г. В това число влизат марките Toyota и Lexus, съобщиха от европейското подразделение на японския автомобилен гигант.

Toyota Motor Europe (TME) отчита 11% ръст на продажбите спрямо първото полугодие на 2016-та. Общият пазарен дял на групата се е увеличил до 4,9%, според официалните данни, цитирани от technews.bg.

Продажбите на хибридни автомобили нарастват с 44% спрямо същия период на предишната година и възлизат на 208 300 автомобила. Хибридите вече представляват 40% от общите продажби на TME и внушителните 50% за Западна Европа.

Lexus допринася за налагането на хибридната технология с 63% от продадените автомобили с хибридно задвижване и 99% в Западна Европа. Успешното лансиране на Toyota C-HR доведе до силен старт на 2017 г., а около 80% от клиентите на модела избират хибрид.

Силното представяне през първото полугодие се подкрепя от продажбите на Yaris Hybrid (+7%), RAV4 Hybrid (+75%) и новите поколения Hilux (+36%) и Proace (+223%).

Хибридната ни гама от общо 15 модела Toyota и Lexus, най-голямата в автомобилната индустрия, доведе до този двуцифрен ръст в продажбите. 40% от нашите продажби сега са хибридни автомобили, което показва положителните нагласи на европейските шофьори към хибридната технология”, коментира д-р Йохан ван Зил, президент и CEO на Toyota Motor Europe.

Но докато продажбите на хибриди в Западна Европа имат 50% дял, то в Източна Европа те заемат само 9% през първите шест месеца на 2017 г., според официалната информация от TME.