Лятото е сезонът на отпуските и много хора тръгват да пътешестват из Европа. Напълно логично - хубави пътища, развита инфраструктура и много места, които си заслужава да бъдат посетени. Пътувайки в страните от ЕС обаче не бива да се забравя, че правилата за движение трябва да се спазват, а глобите за нарушенията им са доста сериозни.

За да ги избегнат, мнозина разчитат на антирадар, който обаче в голяма част от страните на Стария континент е забранен.

Това е и причината руската компания NEOLINE да направи подробна карта, в която е обяснено къде може да се използва това устройство и къде се налагат наказания, предава КРОСС.

Вижте карата, показваща къде е забран антирадарът >> >> >>


В скандинавските страни, например, е по-добре антирадарът да бъде прибран - в Швеция и Дания ползването му е забранено, като се наказва с глоба и конфискуване на уреда. В Швеция дори може да бъдете арестуван, а във Финландия само ще ви глобят. В Норвегия уредът може да се ползва, но с ограничения.

В Естония, Латвия и Литва няма забрана за притежание на антирадар, но има такава за ползването му и там глобата е сигурна. Както и изземването на самия уред. На влизане в някоя от тези страни дори може да се наложи да попълните декларация, че не разполагате с такова устройство.

Най-страшно е във Франция и Швейцария, където освен антирадара, полицията глобява и конфискува колата на този, който го използва. Полицаите в Австрия и Германия също изземват уреда, като се налага и глоба. В Германия освен паричната санкция се предвижда и отнемане на шофьорска книжка.

От картата на NEOLINE става ясно, че най-големи са глобите в Швейцария, Австрия, Испания и Люксембург - до 5000-6000 евро, като в последната от тези държави можете да попаднете в затвора, ако ползвате антирадар.

Посочва се и друго - в популярни туристически дестинации за руснаците като Турция и България няма забрана за използване на антирадар, стига той да не влияе върху приборите за измерване на скоростта.