Ford обяви вчера планове да премести производството на малкия си модел Focus от САЩ в Китай, където вече се правят такива коли за китайските потребители.

Продажбите на малки автомобили спаднаха рязко на американския пазар и компаниите се стремят да намалят производствените разходи.

Джо Хинричс, президент по глобалната дейност на Ford, заяви, че прехвърлянето в Китай ще спести на дружеството 1 милиард долара, включително и 500-те милиона долара по отмяна на плановете за производство на Focus в Мексико.

Предпазлив към реакцията на президента Тръмп, който критикува Ford за производството му извън САЩ, автомобилният гигант уточни, че преместването няма да е за сметка на работните места в страната.

Към края на идната година заводът в предградие на Детройт, където в момента се прави моделът Focus, ще бъде трансформиран, за да произвежда пикапа Ford Ranger.

Форд съобщи също, че възнамерява да инвестира 900 милиона долара в завода си за камиони в Луисвил, щата Кентъки, за да прави там новите алуминиеви високопроходими моделиExpedition и Lincoln Navigator.