На много места в интернет може да се открие информация за най-малката кола в света. Не навсякъде обаче информацията е вярна. Мнозина смятат, че най-малкият автомобил е Peel P50, произведен през 1962 година, но това не е така. Най-малката кола в света също е дело на Peel, но моделът се нарича Trident.

Вижте как изглежда Peel Trident >> >> >>


Именно това миниатюрно возило сега се продава от аукциона RM Sothebys в Калифорния. Триколесният Peel Trident е с дължина 190 см, а широчината му е 99 см. Общото му тегло е само 150 кг. Удивителното е, че тази кола е двуместна, въпреки че е сложно да си представим как тези малки колела издържат двама души.

Вместо врати в Peel Trident е предвиден отваряем прозрачен капак, подобен на този в самолетите изтребители. Двигателят е 49-кубиков едноцилиндров, а мощността му е само 4.2 конски сили. Моторчето работи съвместно с тристепенна механична скоростна кутия, като всичко това позволява максимална скорост от 45 км/ч.

Разходът на гориво на най-малката кола е 2.8 литра на 100 км пробег. От модела са произведени само 45 бройки, а този, който се продава в момента е бил собственост от 1965 година до днес, само на един човек. От аукционната къща все още не са обявили начална цена за автомобилчето.