Стремежът на автомобилните производители е да правят все по-безопасни автомобили, но по една или друга причина това не се получава при всички. Определяща роля играят новите технологии, но не по-малко значение имат и отделените инвестиции за разработката и материалите използвани в даден модел.

Така се получава, че скъпите коли на доказаните марки са по-надеждни, а с малките и нискобюджетни возила в голяма част от случаите се прави компромис. Институтът за пътна безопасност на САЩ (Insurance Institute for Highway Safety IIHS) направи едно интересно проучване по темата, като анализира всички автомобилни катастрофи, случили се в САЩ през периода 2012 - 2015 година, предава факти.бг.

Заради различния брой на различните марки и модели по пътищата, от IIHS взимат за мерна единица "фатални инциденти на един милион регистрирани автомобила за година". Така те отличават 10 модела, в които не е загинал нито един човек за последните четири години.

Първото място е отредено на Audi Q7, а прави впечатление, че по-голямата част от автомобилите са от типа SUV или са със задвижване и на четирите колела. Ето и 10-те най-безопасни автомобила според IIHS.

Audi Q7
Volkswagen Tiguan
Toyota Tacoma Double Cab
Mazda CX-9
Audi A6 Quattro
Jeep Cherokee
BMW 535i xDrive
Lexus RX 350
Lexus CT 200h
Mercedes-Benz M-Klasse/GLE


Институтът за пътна безопасност на САЩ отличава и три модела, които ги определя, като най-опасните или с най-високи показатели на смъртност, вследствие на катастрофи.

Това са Hyundai Accent, Kia Rio и Toyota Scion tC. От IIHS отбелязват, че при субкомпактният модел на Kia коефициентът на смъртност рязко намалява с излизане на последната и предпоследната генерации или по-конкретно опасните Kia Rio са производство преди 2012 година.