През месец април тази година пазарът на автомобили в Европа бележи спад с 6.6% спрямо същия месец на 2016-а. Това се случва за първи път от много месеци насам, предава факти.бг.

Специалисти отбелязват, че пониженото търсене на автомобили през април се дължи на дългата Великденска ваканция, но парадоксът е, че и у нас празниците не бяха малко през април, а пазарът на нови автомобили в България отчита ръст с цели 14.1% спрямо миналогодишния април.

У нас през април са продадени 2479 нови автомобила.

Иначе продажбите на нови коли бележат спад на всички ключови европейски пазари, като най-голям е във Великобритания (-19.8%).

В Германия спадът е с 8%, а във Франция и Италия - с 6% и 4.6%, съответно. Най-голям ръст в продажбите, на фона на всеобщото намаляло търсене, бележи Хърватия (+29.6%).

Следват Португалия и Полша, а България се нарежда на четвърто място по ръст в продажбите на нови автомобили през миналия месец.

Що се отнася до това какви марки продават най-много, то не е изненада, че през април 2017-а най-много продадени нови коли са с емблемата на VW.

Втората позиция се държи от Renault, а тройката се допълва от Ford. Peugeot и Opel/Vauxhall допълват топ 5 на най-продаваните марки през април 2017-а. Като цяло през миналия месец в Европа са продадени 1 191 034 нови автомобила.

Въпреки спада през април, от началото на годината пазарите в Европа бележат ръст с 4.7%.