Първото пътуване на Еманюел Макрон начело на републиката се осъществи с първия произведен автомобил DS7 Crossback.

Моделът направи световна премиера на изложението в Женева само два месеца по-рано, а в неделя светът го видя и в движение. Известният му собственик се показваше през специалния подвижен покрив, за да приема овациите на парижани по булевард „Шанз-Е-Лизе“ след встъпването си в длъжност, съобщава в. "Труд".

Вижте снимки >> >> >>


Останалите кандидати за DS7 Crossback трябва да почакат до края на годината, когато серийният вариант ще излезе на пазара. Първият екземпляр е сглобен специално за Макрон и е оборудван по строгите изисквания за неговата сигурност.

39-годишният икономист е най-младият френски президент в историята. Той продължава традицията на своя предшественик Франсоа Оланд да пътува в автомобил на младата премиум марка DS от групата PSA, в която влизат още Citroen, Peugeot и Opel. Предишният държавен глава използваше хибриден модел DS5 със задвижване на всички колела, а самият Макрон се возеше на Renault.

Френските президенти винаги залагат на френски коли. Жак Ширак харесваше Renault, Никола Саркози започна с Peugeot, после се прекачи на Citroen. През 1961 г. президентската лимузина Citroen DS спасява живота на Шарл де Гол в атентат, в който със спукани от куршуми гуми успява да се измъкне от нападателите благодарение на хидропневматичното си окачване. Автомобил с означение DS сега ще служи и на Макрон.