Японската корпорация Toyota реши да инвестира 40 милиона йени (350 000 долара) в проект за създаване на летящ автомобил, с който са се заели няколко сътрудници на компанията на доброволчески начала, съобщава днес вестник "Никей", цитиран от ТАСС и БТА.

Проектът под названието Cartivator води началото си още от 2012 година, като досега се е развивал благодарение на средства, събрани чрез интернет. Той предвижда до 2019 година да бъде създаден прототип на летящ апарат с четири ротора подобно на съвременните апарати квадкрокоптери. Летящият автомобил ще се движи по земята като обикновена кола.

Във видеоматериала, представящ концепцията на проекта, е показан едноместен апарат, който се издига по време на церемонията по откриването на олимпийските игри в Токио през 2020 година и човекът в него запалва олимпийския огън.

Очаква се точно тогава разработчиците на проекта да успеят да създадат летящата кола.

Засега основният проблем остава поддържането на стабилното положение на апарата във въздуха. Трудност също така се оказва доста голямата тежест на конструкцията заедно с пилота.

Създателите на проекта са на мнение, че чрез изобретението си ще могат да решат проблема с пътните задръствания.

За това обаче ще трябва да бъдат направени съответните поправки в законодателството и да бъде създадена организация, която да отговаря за издаването на разрешителни за управлението на такива транспортни средства.