Supercharger-ът на калифорнийската марка ще бъде разположен до Пловдив, като точното му местоположение най-вероятно е на магистрала Тракия (макар и да има възможност той да е в центъра на града).

Станцията за бързо зареждане в България ще е част от планираните балкански Supercharger-и.

Освен в Пловдив, Tesla ще изгради станции за бързо зареждане в Румъния (Букурещ, Крайова и Браила), Сърбия (Белград, Ниш и Пожега), Македония (Скопие), Гърция (Солун, Янина, Ламия, Атина, Спарта), Турция (Одрин, Гебзе, Бурса, Измир, Анталия и др.) и Босна (Сараево).

Засега единствените Supercharger-и на Балканите са в Словения (Любляна, Марибор и Козина) и Хърватия (Сен и Сплит). В Хърватия обаче са планирани още 4 станции - в Загреб, Оточац, Вргорац и Славонски брод.

Tesla иска да построи Supercharger и в столицата на Молдова - Кишинев.

Supercharger-ите могат да зареждат електромобилите 16 пъти по-бързо от нормалните зареждащи станции. Така Model S се зарежда до 50% за 20 минути и до 80% за 40 минути. Зареждането на 100% отнема 75 минути.

За жалост обаче Tesla не разкрива кога ще построи своите зарядни станции, като е напълно възможно това да стане и в началото на идното десетилетие.

Анализатори твърдят, че новите станции ще са свързани с пускането на бюджетния електромобил на Tesla - Model 3.