От Nissan обясняват идеята си с обстоятелството, че конете затъват в пясъците и способността им да теглят не може да се измери.

Макар да се калкулира по различни начини от двете страни на океана, конската сила служи за универсална мерна единица още от 19 век. Това е мощността, необходима за повдигането на 75 килограма на височина 1 метър за една секунда или 735.5 Вт.

Шефът на представителството на Nissan в Абу Даби Самир Черфан обаче смята, че дефиницията за конска сила не отчита спецификите на експлоатацията на автомобил в арабските страни. Ето защо мениджърът предлага да бъде приета нова мерна единица в съответствие с местната фауна.

Инженери и физици от Емирствата са разработили нова формула, по която да се оценява мощността на коли, пригодени за движение в дюните. Тя обвързва теглото, скоростта и тягата на стандартизиран пясъчен склон.

Оказва се, че една камилска сила съответства на 765 Вт или с 30-ина вата повече от конската. Това означава, че боготвореният от арабите Nissan Patrol развива не паспортните 220 к.с., а 213 к(амилски) с.

Центърът за стандартизация и метрология (Emirates Authority for Standardization and Metrology, ESMA), който е участвал със свои специалисти в измерванията, смята да провъзгласи Camelpower (CP) за официална единица за мощност на всъдеходи в Емирствата.