20-годишния Том Път и приятелката му Ники Уилис, на 23, се натровили с въглеродни окиси от ауспуха, съобщава в. Sun, цитиран от Факти.

Автомобилът с телата на двойката бил открит паркиран до дома на момичето в Есекс в началото на декември 2016 г. След няколкомесечно разследване с участие на специалисти от Ford полицията е установила, че се касае за нещастен случай в резултат на задушаване с изгорели газове от двигателя на колата.

Разследващите твърдят, че причина за смъртта на двамата младежи е неправилно модифициране на ауспуха. Път, който следвал за инженер и от няколко месеца чиракувал във Ford, премахнал катализатора от изпускателната система и пробил вентилационни прорези в капака на двигателя. Докато сглобявал генерацията обаче, не затегнал добре изпускателния колектор, което довело до повишена концентрация на изгорели газове в двигателния отсек.

Във фаталната декемврийска вечер Том и Ники стояли на топло в колата часове наред. Очевидци от съседна къща свидетелстват, че двигателят на Fiesta-та работил цяла нощ. Събралите се под предния капак газове постепенно започнали да излизат от прорезите в него и да проникват във вентилационната система и купето.

За високата концентрация на отровните газове около автомобила е помогнало и студеното време. В доклада на полицията се твърди, че в салона на спортния Ford е имало 1 000 пъти повече въглеродни окиси от допустимото.