Новият SUV ще бъде представен на изложението в Женева и ще разполага с иновативни технологии, които ще осигурят на шофьора автоматична намеса при управлението, когато това е необходимо, за да се избегне евентуален сблъсък, предава Факти.

От дълги години разработваме системи за предотвратяване на катастрофи и виждаме колко са ефективни. В Швеция сблъсъците между автомобили, които се движат един след друг, са намалели с 45%, благодарение на системата за предупреждение и автоматично спиране на Volvo. С новото ХС60 предприемаме следващата стъпка в предотвратяването на катастрофи“, заяви Малин Екхолм, директор на центъра по безопасност във Volvo Cars.

Системата за сигурност City Safety е усъвършенствана в новото Volvo XC60, като включва автоматично завиване на автомобила. То се активира, когато автоматичното натискане на спирачките не е достатъчно, за да предотврати потенциалния сблъсък. City Safety предотвратява ударите с други превозни средства, пешеходци и едри животни при движение с ниска скорост, докато автоматичното завиване на волана се активира при скорост между 50 и 100 км/ч.

Volvo Cars са допълнили системите за сигурност и с трета технология, която предупреждава водача, в случай, че той несъзнателно се отклонява от платното и има опасност да навлезе в насрещното движение. Тази система се активира при скорост между 60 и 140 км/ч.

Като допълнителна опция в автомобила се предлага Blind Spot Information System – система, която предупреждава водача при опасност за сблъсък с обект, който се намира в мъртвата точка на видимост.

Всички системи за сигурност, представени в серията 90 на Volvo, сега са включени в новото ХС60. Това е част от стратегията ни за развитие на автономните технологии за безопасност, базирани на реални ситуации на пътя. Нашата визия е да няма нито един загинал или тежко пострадал човек в нов автомобил на Volvo до 2020 г.“, добави Екхолм.

Новото Volvo XC60 ще бъде официално представено на автомобилното изложение в Женева през март тази година. А глобалната идея на шведската марка е с тези иновативни системи за сигурност да няма нито един загинал или сериозно пострадал човек в ново Volvo, като това трябва да стане факт до 2020 г.