В началото на месеца от Tesla се похвалиха, че скорошното обновление на управляващия софтуер с подобрен режим за бързо ускорение Ludicrous+ позволява на Tesla Model S P100D да спринтира от 0 до 60 мили/ч (96.6 км/ч) за 2.276 секунди, което превръща калифорнийския електромобил в най-пъргавата серийна кола в света.

Вижте снимки >> >> >>


Сега обаче, американците от Enginnering Explained подложиха това постижение под съмнение, като се аргументираха в едно видео. Според тях реалният резултат на Tesla-та е 2.53 секунди. Разликата се обяснява с различните методи на измерване.

Списанието Motor Trend, което измери рекордното постижение използва методика, която е широко разпространена в драг състезанията. Тя обаче дава толеранс от един фут (30 см.), което означава, че хронометърът не се включва веднага след старта, предава Факти.

Така, измервателната техника се задейства, след като колата измине един фут. След направени математически изчисления става ясно, че ускорението от място до 60 мили/ч (96.6 км/ч) става не за 2.276 сек, а за 2.53 сек.

ВИДЕО >> >> >>