"Искаме да създадем модерна интерпретация на надеждния брутален високопроходим автомобил за истински мъжаги. Дизайнерският ни екип се опитва да интегрира X-образната стилистика на марката в новата Niva. Основната ни цел е да конструираме конкурентен модел с превъзходни всъдеходни качества, предназначен както за Русия, така и за износ", обяснява Мор, цитиран от Факти.

Вижте концепциите за новата Lada Niva >> >> >>


"На света има само един друг автомобил с качествата на Lada 4x4 - Land Rover Defender. Те трябва да бъдат запазени и в следващото поколение на модела", отговаря шефът на АвтоВАЗ Никола Мор на въпрос за бъдещето на култовата руска джипка.

Думите на френския мениджър обаче влизат в известно противоречие с плановете на АвтоВАЗ да използва платформа от Dacia Duster. От руската компания не крият, че проучват възможностите за използване на архитектура с напречен двигател, каквито били глобалните тенденции.

Следващата Niva, която за момента се подвизава под работното название Lada 4x4 NG, ще бъде проектирана в тясно сътрудничество със специалисти от алианса Renault-Nissan, става ясно от думите на Мор.

Немалко специализирани руски медии обаче посрещат тази информация със скептицизъм и съмнения, че моделът ще си остане пълноценен всъдеход.