Дефектните бройки са произведени между 2005 и 2011 г. Собствениците се оплакват от силна корозия по шасито, в резултат на която се появяват пукнатини и то буквално се чупи на две, съобщава The Sun, цитиран от Факти.

Дефектът засяга не само Navara D40, а и всъдехода Pathfinder, построен на същата платформа. Със случая вече е запозната Транспортната комисия към британския парламент, откъдето са обещали да "разнищят историята".

Притежатели на засегнати от проблема автомобили пък се консултират с юристи и се заканват да съдят производителя в случай, че не се постигне споразумение за безплатно отстраняване на дефекта.

Горчивия си опит с един от най-популярните пикапи на пазара споделя един от администраторите на Facebook групата Nissan Navara snapped chassis. 50-годишният Ричи Холмс разказва как колата му се строшила на две, докато возел бременната си жена и дъщеря си.

"Направо не искам да си помислям какво можеше да стане, ако карах по-бързо. Срамота е, че такива превозни средства се движат по пътищата", гневи се британецът.

От Nissan признават, че са им известни проблеми от подобно естество с няколко десетки "навари" от серията D40. Засега обаче от японската марка се въздържат от обявяване на сервизна кампания и предпочитат да търсят оперативно решение. Според ITV производителят е предложил на някои собственици безплатен оглед и дори е изкупил няколко строшени на две пикапа.

"Докато преминават успешно технически преглед, тези превозни средства са безопасни. В случая става дума за проблеми с конкретни клиенти", коментира възникналото напрежение представител на компанията.

От Nissan имат основания да се отнасят предпазливо към оплаквания от подобно естество и да подозират користни мотиви зад организирания натиск.

Миналия ноември калифорнийски съд постанови Toyota да изплати парични компенсации в размер на колосалните $3.4 млрд. заради сходен проблем с корозия по рамите на пикапи и всъдеходи от моделите Tacoma, Tundra и Sequoia.