Стъпката е направена на фона на опасенията, свързани с глобалното затопляне и околната среда, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Очаква се регулацията в областта на екологията в световен мащаб да стане по-строга, отбелязват компаниите, които обявиха споразумението си днес.

Honda, произвеждаща и собствени електродвигатели, има в продуктовата си линия автомобили с водородни горивни клетки и хибриди. По-късно тази година планира да предложи на пазара електромобил, предимно в чужбина.

В миналото подразделението Hitachi automotive systems, изцяло собственост на Hitachi, е доставяло електрически двигатели на автомобилостроители, сред които General Motors и Nissan с неговия електромобил Leaf.

Сделката, подписана миналата седмица, е част от голямото навлизане на Honda в сегмента на електрическите возила. Смесеното дружество, което предстои да получи име, ще бъде 51 процента на Hitachi и ще има производствена и търговска дейност в САЩ и Китай.

Централата на новата компания с капитализация 5 милиарда йени (45 милиона долара) ще бъде в град Хитачинака, северно от Токио.