Официалната премиера на Crossland X ще се състои на салона в Женева през март.

Новият кросоувър е дълъг 4 212, широк 1 765 и висок 1 590 мм. Това го прави 16 см по-късо и 10 см по-високо от Astra. Разликата в полза на Mokka е 7 см на дължина и 2 на височина, предава Факти.

Crossland X има изненадващо вместителен за този клас багажник. Той поема 410 литра, но задната седалка може да се премести с 15 см напред и тогава обемът нараства на 520 литра. Ако пък облегалката се сгъне, товарното пространство става 1 255 литра.

Вижте как изглежда Opel Crossland X >> >> >>


Новият немски кросоувър е построен на френска платформа. Шасито PF1 на PSA го сродява с Peugeot 2008, с което споделя и двигателите. Crossland X ще бъде достъпен с бензинови и дизелови мотори с обем от 1.2 до 2.0 литра и мощност до 180 коня. Двойно предаване не се предвижда.

Оборудването на модела включва панорамен покрив, подгряване на волана и предното стъкло, камера за задно виждане с обзор 180 градуса, системи за предотвратяване на челен сблъсък, наблюдение на слепите зони, разпознаване на пътни знаци и поддържане на движението в лентата, както и мултимедия с 8-инчов екран, точка за достъп до Wi-Fi и поддръжка на Apple CarPlay и Android Auto.

Crossland X ще може да се поръча още с безключов достъп, светодиодни фарове, прожекционен дисплей и покрив в различен от купето цвят.

Продажбите на модела в Европа започват през лятото. През есента Opel ще представи и друг кросоувър. Доста по-големият Grandland X ще се бори за клиенти с Skoda Kodiaq.