Избраният за президент на Съединените щати Доналд Тръмп заплаши днес да наложи "големи гранични налози" на американския автомобилостроител General Motors, ако не произвежда в САЩ колите, които продава, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"General Motors доставя автомобили Chevy Cruze, произведени в Мексико, на автокъщи в САЩ без да плаща такси. Произвеждайте в Съединените щати или плащайте по-висок граничен налог", изтъкна Тръмп в Туитър.

В резултат на публикацията акциите на General Motors поевтиняха с около 1 процент преди началото на търговската сесия.

В отговор General Motors отбеляза, че всички седани Chevy Cruze, продавани в САЩ, се произвеждат в завода на компанията в Лордстаун, щата Охайо, посочва Ройтерс.

По време на предизборната си кампания Тръмп разкритикува търговските договори, сключени от неговите предшественици, обвинявайки ги за загубата на милиони работни места в промишления сектор в САЩ. Той дори обеща да денонсира Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), обединяващо САЩ, Канада и Мексико. Именно то позволява на General Motors да произвежда в Мексико и да внася безмитно в САЩ, посочва АФП.

Според споразумението ако най-малко 65 процента от частите на даден автомобил са произведени в Северна Америка (САЩ, Канада и Мексико), той може да се продава на американска територия без вносно мито.

През ноември General Motors обяви, че планира да съкрати през 2017 година 2000 работници в два завода в САЩ, включително в Лордстаун.

От лятото детройтският гигант внася произведен в Китай автомобил, Buick Envision, и планира да започне да продава от началото на 2017 година още един модел - хибридния Cadillac CT6.

Междувременно, под натиска на Доналд Тръмп Ford обяви днес, че отменя изграждането на нов завод за 1,6 милиарда долара в Мексико, за да инвестира 700 милиона долара в едно от предприятията си във Флат Рок, щата Мичиган, в северната част на САЩ, където ще произвежда електромобили и безпилотни коли.