Производителите на луксозни автомобили Ferrari и Aston Martin ще бъдат глобени от ЕС за превишаване на емисиите въглероден диоксид в атмосферата, докато френските коли се нареждат на челно място за най-малко замърсяване, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Компаниите Peugeot, Citroen и Renault застават съответно на първо, второ и трето място сред возилата с най-ниски въглеродни емисии, класирани от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС).

Същевременно Ferrari и Aston Martin ще трябва да платят допълнителна сума към европейските власти за прекомерно замърсяване на въздуха. Въз основа на данните от тази година, Ferrari ще трябва да изплати парично наказание в размер на 411 000 евро, а Aston Martin вероятно ще получи глоба в размер на 33 000 евро.

Иначе новите автомобили успяват да спазят екологичните норми на Евросъюза. През 2015 г. новопродадените коли са излъчили средно 119,6 грама емисии въглероден диоксид на километър при заложени 130 грама. Това е с 3 на сто по-малко спрямо 2014 г.

Други четири фирми - Fiat, Opel, Ford и BMW – ще трябва да ускорят процеса на намаляване на емисиите, които до 2020 г. трябва да паднат до 95 грама на километър.

Статистиката сочи, че конвенционалните дизелови и бензинови автомобили възлизат на 97,2% от новорегистрираните, като делът на хибридни и електрически превозни средства са били 0,8 на сто през 2014 година. Останалите 1,6% от новите регистрации са на превозни средства, работещи с алтернативни горива, като например втечнен нефтен газ и сгъстен природен газ.