Бъдещето на автомобилите е свързано с електрическите превозни средства и в това няма съмнение, след като най-големите производители на автомобили в света обявиха, че се съюзяват, за да създадат паневропейска мрежа от мощни зарядни станции. Става дума за BMW, Daimler, Ford и Volkswagen, които ще започнат изграждането на система за станции с капацитет до 350 kW, покриваща основните маршрути на континента, за да се осигури възможност за по-дълги пътувания с електрически автомобили.

Високата мощност на станциите намалява времето за зареждане, а изграждането ще започне през следващата година с първоначално планираните 400 локации.

Към 2020 година потребителите вече би трябвало да имат достъп до хиляди такива места за зареждане, твърдят от електромобилната инициатива, цитирани от Mobile Bulgaria.

Мрежата ще заложи на стандарта Combined Charging System (CCS), който надгражда сегашната технология и осигурява бързо зареждане с до 350 kW.

Това ще е важна крачка в посока на масовата употреба на екологични превозни средства, защото на станциите ще могат да се зареждат всички автомобили, които поддържат CCS независимо от марката и за част от нужното сега време.