Това прогнозира шефът на компанията Lyft Джон Зимер, цитиран от The Verge и technews.bg.

В близките пет години автономните коли ще започнат да изместват от пътищата традиционните автомобили, а към 2025 г. този тип возила ще доминират, твърди Зимер.

Дълго време автомобилът се считаше за атрибут на благосъстояние и свобода, но приоритетите на днешните млади хора се променят. Колата започва да се превръща в бреме, за което американците харчат средно по 9 хиляди долара на година.

Собственикът на автомобил трябва да се грижи за неговото обслужване, намиране на място за паркиране, зареждане с гориво и т.н. А всичко това означава разходи и загуба на време.

Услуги от рода на Uber и Lyft вече са предпочитани от много хора не само в САЩ, но и в други страни по света. Все по-малко млади хора (20-24 години) имат шофьорски книжки – ако през 1983 г. техният дял в САЩ е бил 92%, то през 2014-та е паднал до 77%.

Днешните младежи по-рядко купуват автомобил, в сравнение със своите родители, сочат проучванията. Като цяло, 46% от американците са имали шофьорски книжки през 1983 г., докато сега този показател е 24%.

"Градовете също ще се променят", прогнозира Зимер. По неговите думи, те трябва да се подготвят за бъдеще, в което по улиците ще се движат един до друг самоуправляеми автомобили.