Колата е произведена през 1943 година - в разгара на Втората световна война, за шефа на Червения кръст в Берлин.


Вижте как изглежда "хитлеристкият" VW Beetle >> >> >>



Точното име на автомобила е KdF Type 60 Beetle, като между 1938 и 1944 година са произведени едва 40 бройки.

Историята на модела е следната -  според Адолф Хитлер Германия се нуждаела от евтина и масово произвеждана кола, която да може да развива 100 км/ч и да има среден разход от 7 литра на 100 км.

Задачата за създаването на този икономичен автомобил, наречен по-късно "народна кола" била възложена през 1934 година на легендарния конструктор Фердинад Порше.

Автомобилът се задвижвал от задно разположен 1.0-литров 4-цилиндров боксерен двигател с доста опростена конструкция и въздушно охлаждане. Мощността била 25 к.с.

Оригиналното име на колата обаче не било VW Beetle, което започнало да се използва след края на Втората световна война.

Малкият автомобил бил официално наименуван от Хитлер, като Kraft-durch-Freude-Wagen (KdF), което преведено на български е "Сила чрез Радост - Кола". Името е свързано с държавната туристическа организация "Сила чрез Радост".

Войната обаче обърква плановете за производството на малка и икономична кола - фабриките започват масовото производство на танкове и военни камиони, а малкото произвеждани KdF-и са предназначени за нацисткия елит.

В последната година на войната производството е преместено под земята, а задвижването на малкия Beetle се извършва чрез пиролизен газ - поради недостиг на бензин.

След края на войната фабриките на Volkswagen попадат в британската окупационна зона, а оборудването е демонтирано и пренесено във Великобритания.

Въпреки това след смяна на политиката към следвоенна Германия и чрез помощта на британската армия производството на автомобила е възобновено през 1949 година. Успехът на автомобила е огромен, като през 1955 година е произведен милионния VW Beetle.

Това е и причината VW Beetle да е ценена, но сравнително евтина ретро кола - налични са доста бройки. Точно обратното обаче важи за "нацистката" версия на колата.

Цената от почти 300 000 долара за KdF Type 60 Beetles е предложена и поради изключително доброто състояние на автомобила, който се намира в Северна Каролина, САЩ.