Те ще участват в международното състезание "Shell eco-marathon Europе 2016", съобщи по време на официалното представяне на болида днес ръководителят на екипа Симеон Илиев, предаде БТА.

В Лондон русенският отбор ще бъде на 28 юни, когато електромобилът ще мине техническа инспекция и проверка за сигурност.

Болидът ще се състезава в категорията "Прототипи" с електрическа батерия.

В последните месеци екипът работи за подобряването на техническите му параметри.

"Има нов разработен контролер, който да пести повече енергия, тъй като целта на състезанието е да изминем по-голямо разстояние с по-малък разход на енергия", обясни Илиев.

Разработена е нова предавка за по-голяма ефективност, както и волан на 3D-принтер. На дисплей се изписва моментната и средната скорост, както и броят на обиколките, което помага на пилота да следи разхода на енергия. Създадена е и система за телеметрия, която да отчита серия показатели в реално време.

Болидът е с тегло около 32 кг и може да развие максимална скорост от 36 км/час.
Илиев обясни, че пистата тази година е нова и са направени поредица от тренировки, за да може пилотът да придобие още по-голям опит. Болидът ще се управлява от докторанта в Русенския университет Илияна Минковска.

По думите й той се шофира лесно, като трудностите са свързани с легналото положение на пилота.

"Изискванията са теглото на пилота да бъде минимум 50 килограма. Ако е под тази граница, се слагат допълнително тежести", обясни Минковска.

През миналата година с един киловат енергия русенският екип е изминал 216 км, а надеждите са през през тази да се постигне още по-добър резултат.

По време на официалното представяне на болида ректорът проф. Велизара Пенчева заяви, че участието на отбора на висшето училище е доказателство за това, че в Русенския университет мечтите, науката и практическото приложение на знанията вървят ръка за ръка.