Екип от студенти, докторанти и преподаватели от Русенския университет работят по подобрената версия на болида, с който ще участват в "Shell eco-marathon" в Лондон.


Вижте снимки на болида >> >> >>


Те ще се състезават в категорията "Прототипи" с електрическа батерия.

В седмиците, които остават до надпреварата, русенските участници ще правят тестове с електромобила, за да усъвършенстват техническите му показатели.

"В момента екипът се стреми максимално да оптимизира разхода на енергия", разказа ръководителят на отбора доц. Симеон Илиев.

Променена е зъбната предавка на електромобила, а самите зъбни колела са направени от полиамид. Целта е да се оптимизира работата на отделните устройства, болидът да се олекоти с няколко килограма и да се намали нивото на шум.

Нова ще бъде и кормилната уредба на машината. Воланът ще бъде изработено на 3D-принтер, а управлението ще бъде като във Формула 1 - с бутони.

Русенският отбор разработва още изцяло нов контролер, с който да се намали разходът на енергия и система за телеметрия, която да следи различни показатели в реално време.

Промени в коланите в купето и нови по-леки батерии ще доведат до още по-добри резултати на състезанието в Лондон, прогнозират участниците в проекта.

Тази година пилоти на болида ще бъдат две дами - Илияна Минковска и Сюзан Мехмедова, а екипът, който от месеци работи по усъвършенстването на машината включва представители на Транспортния факултет, Аграрно-индустриалния факултет и Електрофакултета.

Русенските студенти ще участват в 31-то издание на "Shell eco-marathon" с подкрепата на академичното ръководство на университета, на общинската фондация "Русе - град на свободния дух" и на фирми.