Факт е, че японците не се отказват от разработките свързани с подобряването на роторния двигател. Освен това Mazda е обявила и наименованието на новото поколение ванкелов агрегат - SKYACTIV-R.

Въпреки това обаче, от Mazda разкриват, че нямат никакви планове в близко бъдеще да възродят спортните купета от серията RX.

Припомняме, че означението RX е съкращение от Rotary еXperimental, като впоследствие наименованието се използва за всички автомобили на Mazda с роторен двигател.

Слуховете за нов спортен RX модел бяха захранени от показаната наскоро концепция Mazda RX-VISION.

Очакванията на феновете бяха от концепцията "да се роди" серийната Mazda RX-9, която да влезе в производство до няколко години.

Японската компания обаче не мисли да рискува с пускането на новия модел, като това решение е взето поради финансови опасения.

Изпълнителният директор на Mazda Юджи Накамине е заявил пред списание CarAdvice, че "Mazda RX-VISION бе мечта, която в бъдеще бихме искали да предложим на пазара".

"Ако Mazda продължи да реализира печалби от сегашната си гама, ще има и пари за разработката на нови технологии, които биха спомогнали за осъществяването на тази мечта. Засега обаче няма никакви специфични планове за масовото производство на подобен на RX-VISION модел", попарва надеждите на мнозина изпълнителния директор на Mazda.