Вижте снимки >> >> >>


Tesla пусна първия си автомобил с висока проходимост Model X с церемония в завода си във Фримонт, Калифорния, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Model X ще бъде първият изцяло електрически автомобил с висока проходимост на масовия пазар.

Tesla вече има близо 32 000 поръчки за новата кола, съобщават медии, цитирайки блога на компанията.

Ръководителят на компанията Илон Мъск посочи, че Model X ще бъде с около 5000 долара по-скъп от седана Model S, чиито цени започват от 70 000 долара.

Автомобилостроителят за първи път предлага на пазара два модела едновременно, отбелязва ДПА.

Очаква се новият автомобил със спортен облик и врати тип "крила на чайка" да разшири потенциалната клиентска база на компанията от сравнително малкия сегмент на луксозни седани до значително по-широкия пазар на спортни високопроходими модели (SUV), посочва експертът Дан Долев, цитиран от местни медии.

"Тесла вече има семеен автомобил", допълва той.

Tesla Model X има коефициент на въздушно съпротивление от 0.24 Cd.

Входящата версия на електрическия кросоувър разполага с два електромотора с обща мощност от 518 к.с. и ускорение от 0 до 100 км/ч ставащо за 4.8 секунди.

Върховият вариант има 772 к.с. и стандартно ускорява от 0 до 100 км/ч за 3.8 секунди, като има и допълнителна опция ускорението да става за едва 3.2 секунди.

Интериорът може да бъде 6- или 7-местен, в конфигурация 2+3+2 или 2+2+2.

Компанията работи по превръщането си от автомобилостроител, специализиран в един продукт, в диверсифицирана енергийна компания.

На 1 май новото й подразделение Tesla Energy обяви, че ще започне да продава батерии за съхраняване на слънчева енергия за жилищни нужди.

Компанията бе основана през 2003 г. и през 2008 г. пусна първия си автомобил - Roadster.

През 2014 г. приходите й се увеличиха до над 3,2 млрд. долара, но тя все още не отчита годишна печалба.

За миналата година Tesla обяви нетна загуба от 294 млн. долара.