Държавната компания Highways England, която поддържа основната пътна мрежа в Англия обяви, че планира тестове на технологията първоначално върху тестова, а по-късно и върху реална пътна отсечка, пише Gizmag, цитирано от Фокус.

Евентуалното въвеждане на системата би довело до увеличаване на обхвата на електрическите превозни средства.

Концепцията за вграждане на устройства за безжично зареждане под пътното платно се проучва от Станфордския университет и  вече се използва в Корея - за зареждане на автобуси.

Предстоящите опити обаче се определят като първи по рода си.

Транспортният министър на Великобритания Андрю Джоунс заявява, че тестовете ще помогнат страната да остане в челните редици при разработването на тази технология.

Перспективата за презареждане на автомобили с ниски емисии по време на движение открива вълнуващи възможности“, изтъква Джоунс.

Тестовете ще отбележат финалния етап от изследване на Highways England, проучващо осъществимостта и практическото приложение на безжичното зареждане по време на път.

Компанията посочва, че опитите ще тестват безопасността и ефективността на технологията на магистрали и главни пътища. Очаква се изпитанията да започнат тази година и да продължат 18 месеца.

Детайли за технологията ще бъдат оповестени след избирането на фирма, която да изгради системата.