Японската компания планира да продаде съоръжението, даващо работа на над 1200 души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Mitsubishi са направили оценка на глобалната си верига на доставки, а изводът от анализа е бил, че заводът в САЩ трябва да прекрати работата си и да се продаде, обяви говорителят на Мицубиши за Северна Америка Дан Ървин.

Съобщението бе направено след неофициална информация, разпространена по-рано от японски медии.

Говорителят посочи, че скоро бордът на директорите ще вземе официално решение за бъдещето на съоръжението в Нормал, щата Илинойс, на около 100 мили югозападно от Чикаго.

Представители на компанията се надяват да бъде намерен купувач, който да запази работните места. Служителите са информирани, че производството спира на 30 ноември.

Годишното производство в американския завод, където се прави спортният високопроходим модел Outlander, спадна до 64 000 коли в сравнение с над 200 000 през 2002 година.

След изтеглянето на Mitsubishi от САЩ, компанията ще превърне в свои основни производствени центрове Япония и Русия е заявил президентът на Mitsubishi Тецуро Аикава, цитиран от Ройтерс.

Миналата година Mitsubishi продаде само 82 000 превозни средства в САЩ - под 1 процент от общия пазар, а за същия период японците са продали 80 134 коли в Русия, което е пазарен дял от около 4%.

Югоизточна Азия също ще остане във фокуса, като за сега японците имат заводи в Тайланд и Филипините, но ако всичко върви по план през 2017 година ще отвори врати и фабрика на марката в Индонезия.