ВИДЕО >>



Екстериор

Силуетът на луксозния японски седан може да бъде оприличен по-скоро на такъв на спортно купе, за което спомагат ниско наведената предна част и дългият преден капак. Отпред намираме характерната „двойна решетка“. Обемните странични панели акцентират върху динамичните качества на автомобила. За спортната визия допринасят и 19-цоловите алуминиеви джанти и двойната ауспухова система с хромирани накрайници.

Екстериорът в специалната серия Infiniti Q50 Adeyaka се отличава с външни огледала в цвета на автомобила съв светодиодни мигачи, LED фарове и LED светлини за мъгла в трите нива на оборудване. Боята е уникалната Scratch Shield, която се възстановява при надраскване.

Като цяло дизайнът на Q50 е доста привлекателен – японците успешно са комбинирали агресивна визия със стил и класа.


Интериор

Всяка повърхност в интериора изглежда и се усеща като висококачествена. Infiniti Q50 Adeyaka се предлага с кожен салон във всички нива на оборудване. Предните седалки са повече от удобни – меки на допир, като същевременно предоставят добра опора в завои.

Q50 предлага най-просторния интериор в класа и най-обемното багажно пространство. При бензиновата и дизеловата версия на автомобила багажникът побира 500 литра, но при хибридната версия обемът е редуциран до 400 литра.

Отзад има достатъчно място за краката, не липсват и допълнителни изводи на климатичната инсталация.

Докато някои от производителите на премиум автомобили изпитват трудност да интегрират един екран с висока разделителна способност, то собствениците на Q50 могат да разчитат на цели два. Системата Infiniti InTouch включва два сензорни екрана - 8-инчов отгоре и 7-инчов под него, посредством които се управляват всички функции в автомобила. Системата може да бъде персонализирана, така че да запомни избраните от вас приложения.

Макар да изглежда прекалено на пръв поглед – всъщност наличието на два екрана е доста удобно – така например, можете да изведете телефонния си указател на долния екран, без да скривате навигацията.

Налице е и въртящ се контролер, с който също можете да управлявате системата.


Задвижване

Хибридната версия на Q50 е с едно от най-мощните хибридни задвижвания на пазара днес - тя комбинира 3,5-литров атмосферен V6 бензинов двигател и електромотор. Общата мощност е цели 364 к.с., които изстрелват луксозния седан от 0 до 100 км/ч в час за едва 5,4 секунди.

Максималният въртящ момент е 546 Нм. Данните са впечатляващи, а обещаният среден разход на гориво е едва 6,8 литра на 100 км.

Разпределението на теглото от 1901 кг. е оптималното 50:50.

Версията Adeyaka се предлага изключително с интелигентна система за задвижване на всички колела.

Електромоторът с 68 к.с. и литиево-йонните акумулаторни батерии на системата Infiniti Direct Response Hybrid са способни да поддържат скорост до 80 км/ч в изцяло електрически режим. Когато не е необходим, 3,5-литровият атмосферен V6 бензинов двигател се изключва напълно за максимална механична ефективност.

Преминаването от изцяло електрически в хибриден режим става абсолютно неусетно и безпроблемно.

Хибридът идва стандартно със спортно окачване, което снижава колата с 10 мм и спомага за изключително стабилното поведение на Q50 в завои.

Скоростната кутия е автоматична 7-степенна, като можете да сменяте предавките с магнезиевите лостчета зад волана за по-силно спортно усещане.

Infiniti Q50 Adeyaka Hybrid е оборудван и със спортни спирачки с насрещни бутала – накратко – колата наистина спира.


За първи път в света

Черешката на тортата определено е кормилното управление с електронни импулси – това е първата в света електродистанционна система за управление steer-by-wire.

Директното адаптивно управление (Direct Adaptive Steering) позволява на шофьора да персонализира усещането при въртене на волана. Лек при маневри и паркиране, по-твърд при трудни пътища – според ситуацията и вашето желание. Всичко това се управлява от сензорните екрани.

Както съпротивлението при въртене на волана, така и реакцията (предавателно число) могат да се настройват, като всички настройки за всеки шофьор се запаметяват.

Директното адаптивно управление работи чрез електронно прехвърляне на усилието на шофьора към предните колела, където бърз задвижващ механизъм движи рейката. Системата с тройна защита (три отделни електронни блока за управление), а в краен случай – налична е и механична връзка, която може да бъде включена със съединител.


Накратко

Предлагайки първата в света електродистанционна система за управление, силно конкурентни цени и превъзходен интериор Infiniti са създали един прекрасен автомобил в лицето на Q50. Той заслужава много повече от бегъл поглед от купувачите на луксозни коли.

Претъпканата с екстри лимитирана серия Adeyaka напълно отговаря на смисъла, който японците влагат в тази дума - лукс, отличителен характер, елегантност и специален начин на живот.

Цените на Q50 у нас започват започват от 66 800 лв. с ДДС за турбодизеловата версия 2.2d със 170 к.с., а тестваният от нас хибриден вариант във високооборудваната линия Adeyaka се предлага срещу 103 000 лв. Q50 има и бензинова версия 2.0t (211 к.с.), чиито цени започват от 72 050 лв.

Вижте снимки >>