Jaguar Land Rover разработват система, която ще следи мозъчните вълни на шофьора, ще ги анализира и ще открива дали той е уморен, разсеян, заспал или мечтае.

Ако системата открие, че шофьорът не е концентриран, воланът и педалите на колата ще започнат да вибрират, а ако водачът не отговори адекватно на това алармиране, системата ще предприеме допълнителни мерки, за да гарантира безопасността в автомобила.

Вижте снимки на системата Sixth Sense >>

Технологията за разчитане на мозъчните вълни е наречена Mind Sense и е част от проекта Sixth Sense на британската марка.

Системата Mind Sense ще разчита на интегрирани във волана специални датчици, които ще следят мозъчните вълни на шофьора.

Съществува проблем, поради отдалечеността на уредите от главата на водача, но е възможно британците ще използват уреди за усилване и улавяне на мозъчните вълни.

Jaguar Land Rover обмислят и възможността колата да наблюдава жизнените показатели на шофьора, посредством интегрирани в седалката сензори за следене на пулса и дишането. В случай на нередност, колата би могла да предприеме ответни мерки.

Шефът на развойната дейност на JLR, д-р Волфганг Епъл е заявил, че "Ние вярваме, че част от технологиите използвани в космонавтиката и в медицината могат да помогнат за подобряване на сигурността по пътищата. Колите вече стават по-интелигентни и могат все повече да се възползват от най-новите успехи на науката".

Освен малко стряскащата система за разчитане на мозъчните вълни, JLR работят и по инфотейнмънт система, следяща жестовете на ръката на шофьора и предсказваща, кой бутон той би искал да натисне. Това би увеличило концентрацията на шофьора, след като няма да му се налага да прекарва излишно време гледайки инфотейнмънт дисплея, а ще може да го контролира с жестове.