До края на годината почти всеки голям автомобилен производител ще започне да предлага две системи, които на практика превръщат таблото за управление на автомобилите в смартфон - CarPlay на Apple и Android Auto на Google, информира Асошиейтед прес.

General Motors обяви, че двете системи ще бъдат налични в 7 модела Chevrolet 2016-а от лятото.

От това лято Opel също ще започне да предлага възможности за интеграция на функциите на смартфоните с Apple CarPlay и Android Auto в моделите от своята актуална гама.

Новият Opel Astra ще бъде първият автомобил, предлагащ съвместимост и с двете решения, а в последствие Opel KARL, ADAM, Corsa и Insignia също ще предложат възможност за интеграция с една от двете системи.

Hyundai първи обяви, че въвежда системата Android Auto в автомобилите Sonata.

Според експертите стъпката към тези системи е признание от автомобилните производители, че хората предпочитат начина, по който работят смартфоните им пред предлаганите от самите автомобилни компании сензорни екрани и гласови команди, при които се появяват технически проблеми.

Разработването на собствени системи е струвало на автомобилните компании милиони.

Android Auto е изградена около Google Maps, Google Now и възможността за гласови команди в Google и е съвместима с нарастващата по обем екосистема от приложения за възпроизвеждане на аудио и споделяне на съобщения, включваща WhatsApp, Skype, Google Play Music, Spotify, и приложения за слушане на подкасти.

Apple CarPlay осигурява възможностите и удобствата на iPhone, от които искате да се възползвате по време на шофиране и ги предоставя на екрана на арматурното табло на автомобила по максимално интелигентен и удобен начин. Tова позволява на водачите да телефонират, да изпращат и да получават кратки съобщения и да слушат музика по команда от сензорния екран или гласово чрез Siri. Поддържаните от Apple CarPlay приложения включват оригиналните „Phone”, „Messages”, „Maps” и  „Music” на iPhone, както и съвместими приложения от външни доставчици.

Android Auto изисква смарфонът да използва версия на операционната система Android Lollipop 5.0 или по-нова, а Apple CarPlay изисква iPhone 5 или по-нов.

И двете системи обещават да са изключително лесни и удобни за употреба.