Това е най-голямото изтегляне на продукти в страната, откакто компанията "Джонсън енд Джонсън" изтегли през 1982 г. 31 милиона кутии хапчета Тиленол заради наличието на цианид в тях.

В случай с въздушните възглавници "Takata" се смята, че те са свързани със смъртта на най-малко петима души на американска земя и с множество наранявания, поясни американският министър на транспорта Антъни Фокс,  цитиран от световните агенции, на които се позова БТА.
 
В света броят на смъртните случаи, свързани с дефекта в продукта на "Takata", е общо 6, в това число и американските, а ранените са 105.

За първи път японската компания признава, че продуктите ѝ са дефектни.
 
Произведени през първото десетилетие на настоящия век, дефектните въздушни възглавници могат да експлодират дори в случай на най-малката катастрофа и да изхвърлят парчета метал и пластмаса върху пасажерите.
При излагане на прекомерна влага агентът, който раздува възглавниците - амониев нитрат може да дефектира.

Десетина автомобилоконструктори, сред които "Fiat Chrysler", "General Motors", "Ford", "Mazda", "Mitsubishi", "Nissan", "Subaru", "Toyota", BMW, "Honda" са засегнати от дефекта на продукта на "Takata".

Само "Honda" изтегли 19,6 милиона автомобила от пазара по света, от които само 5 милиона бяха изтеглени миналия четвъртък. "Toyota" изтегли 8 милиона автомобила по света, а "Nissan" - 4 милиона.

"Takata" е обект на съдебно разследване от американското министерство на правосъдието. Изтеглянето на автомобилите ще струва на "Takata" и на автомобилните производители между 4 и 5 милиарда долара, смятат експерти.