Електрическият седан на калифорнийската компания Tesla взе призa за най-надежден автомобил и през 2014 г., припомня списание Consumer Reports, цитирано от АФП и БГНЕС.

Tesla Model S е единственият продаван в момента модел на компанията на Елън Мъск, като се очаква новият Model M да се появи на бял свят до 2017 година, а Model X ще дебютира още тази година.

"От всички впечатляващи автомобили, пуснати през 2014 г., никой не е в състояние да засенчи Tesla в иновациите, разкоша и чистата технологична показност", пише Consumer Reports. "Въпреки техническите проблеми в момента на излизането, нашето проучване показва приблизителната надеждност (...) Model S е технологична проява на сила", заключава проучването.

Това е звезден реванш за Tesla, която преживя удар през октомври 2013 г., показан на видеоклип с обхванат от пламъци Model S край Сиатъл.

Model S изпреварва двата седана на японския производител Subaru – Impreza и Legacy, Chevrolet Impala на американския General Motors и Audi A6, които са съответно първите пет позиции в тази класация.

Другите автомобили, изброени в първата десетка на класацията, са хибридът Prius на Toyota, седанът Buick Regal на GM, Honda Odyssey и двата SUV Subaru Forester и Toyota Highlander.

Класацията е базирана на инциденти, за които са съобщили абонатите на Consumer Reports, които са оценили около 1,1 милиона автомобила в рамките на това проучване, се уточнява в съобщението.

Вижте снимки на Tesla Model S >>