Чакълест камък обикновено стои в грайфера достатъчно дълго, че да навлезе в гумата и да я спука, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Дори и да не стане така веднага, премахването на чуждото тяло може да доведе до проблем на по-късен етап заради нараняване на целостта.

"Определено не бива да чакате камъчето да се изхлузи със скоростта", предупреждава Винченцо Лука от германската агенция за оценка на потребителски продукти - TUV Sued.

"То би могло да се поеме от задните гуми и да бъде изхвърлено към автомобила зад вас, с опасност да счупи предното му стъкло", допълва специалистът.

Най-лошият сценарий може лесно да бъде избегнат, като камъкът бъде изтръгнат от грайфера. Парче дърво или пластмаса е подходящо средство, но никога не използвайте нож или друг остър предмет, който би могъл още повече да нарани гумата.

Малките камъчета обикновено не са такъв проблем, но по-големите, както и пироните, има склонност да навлязат още по-навътре и могат да предизвикат бавно изпускане, от което в крайна сметка гумата ще спадне.

Добра идея е да ви бъде навик да проверявате грайферите на око, особено ако неотдавна сте паркирали колата на чакълест паркинг или груб планински път или настилка.