Производителят на смартфоните iPhone дава срок на разработчиците си до 2020 година да дадат началото на производството на електромобили, съобщи "Блумбърг", като се позова на източници, запознати с плановете на компанията.

Ако Apple навлезе на този пазар, ще се конкурира с Tesla и други автомобилопроизводители от САЩ, Япония и други страни, които имат подобни планове за електромобили, както и с General Motors, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Tesla произвежда луксозни електромобили, а Дженерал мотърс миналия месец обяви, че планира масово производство на автомобила Bolt - електромобил, който ще може да изминава с едно зареждане на батерията около 320 километра и ще струва около 30 000 долара.

Плановете на Apple се появяват в момент, когато е заведено дело срещу компанията с обвинението, че е наела служители на американската фирма А123 Систъмс (A123 Systems), която произвежда промишлени батерии, включително за употреба при електромобили.

Компанията твърди, че технологичният гигант е нарушил споразумение, като е наел служители на А123 и се домогва до други.

Четирима служители на А123 са били наети от Apple, като поне един от тях е имал достъп до поверителна информация на А123, се твърди в мотивите на заведеното дело.

В началото на февруари в Сан Франциско бе забелязана мистериозна кола на Apple с камери на тавана, която породи спекулации, че компанията може би разработва безпилотен автомобил.