NEVS или National Electric Vehicle Sweden посочи още, че ще кандидатства за удължаване на срока на съдебна защита от кредитори при несъстоятелност, който изтича в края на март, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Удължаването ще даде повече време за преговори с азиатски автомобилостроител, чието име не се посочва, проявил интерес да стане новият собственик на Saab, отбеляза NEVS.

Когато производството спря през май миналата година, близо 100 автомобила останаха по конвейера на завода в Тролхатан. NEVS е успяла да плати заплатите на работниците и данъците за февруари чрез финансиране от сегашните собственици, каза главният изпълнителен директор на компанията Матиас Бергман.

Основен акционер в NEVS е хонконгската компания National Modern Energy Holdings с дял от 78 процента, а китайският град Циндао държи 22 на сто.

Saab бе собственост на американския гигант General Motors до началото на 2010 година и по-късно бе придобит от холандската Spyker. През декември 2011 г. Saab обяви фалит, въпреки че спря производството си месеци по-рано.

Припомняме, че през юни 2012 г. шведският автомобилостроител бе продаден на китайския консорциум.